top of page

Η εποχή της κολοκύθας. 5 λόγοι για να την εντάξετε στη διατροφή σας!

  • Εικόνα συγγραφέα: hoistathens
    hoistathens
  • 8 Οκτ 2022
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 17 Οκτ 2022

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λαχανικά του φθινοπώρου έχει χρώμα πορτοκαλί, γλυκιά γεύση και είναι η κολοκύθα!

Εκτός από το Halloween τη συναντούμε σε πολλές συνταγές μαγειρικής εξαιτίας της ευκολίας στη χρήση της, των βιταμινών αλλά και των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.

Η κολοκύθα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας και αυτά θα ανακαλύψουμε παρακάτω.


Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού

Η κολοκύθα περιέχει βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α όταν καταναλώνεται. Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α έχει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επίσης είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C που ενισχύει την άμυνα και συμβάλλει στη θεραπεία μολύνσεων, φλεγμονών και λοιμώξεων.


Βοηθά στην υγεία και καλή όψη του δέρματος.

Η κολοκύθα περιέχει βιταμίνη Ε ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό η οποία μαζί με τη βιταμίνη C συμβάλλουν στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος και αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Η βιταμίνη Α προστατεύει επίσης λειτουργεί σαν ασπίδα από τις ακτίνες UV του ήλιου και τα ηλιακά εγκαύματα.

Επίσης το έλαιο κολοκυθόσπορου έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση και καταπολεμά τις μυκητιάσεις.


Βοηθά στην ενίσχυση της όρασης

Ένα φλιτζάνι κολοκύθα μπορεί να δώσει περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α. Η βιταμίνη αυτή βοηθά στην υγεία και στην καλύτερη όραση των ματιών.


Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε κάλιο, η κολοκύθα είναι ιδανική τροφή για την καρδιά, καθώς ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.


Βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Υπάρχουν στοιχεία ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των καροτενοειδών, των βιταμινών Α και Ε, που περιέχει η κολοκύθα, μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους τύπου καρκίνου.


Tips διατροφής


‣ Τα 100 γραμμάρια παρέχουν μόνο 26 θερμίδες, δεν περιέχουν κορεσμένα λίπη ή χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες.


‣ Μια κανονικά μερίδα κολοκύθας περιέχει το 4% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για τους χορτοφάγους και τους vegan.


‣ Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που μπορεί να προστεθεί πολύ εύκολα στις περισσότερες συνταγές, συνεισφέροντας στη διατροφική αξία των πιάτων. Αγαπημένες είναι οι σούπες βελουτέ με υπέροχες γεύσεις και σούπερ θρεπτικές!


‣ Οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να γίνουν ένα υπέροχο σνακ με υψηλή διατροφική αξία. Για να πετύχετε φανταστική γεύση, πρώτα σιγοβράστε τους σε νερό με αλάτι και στη συνέχεια ψήστε τους στο φούρνο.


Καλό φθινόπωρο!


Комментарии


bottom of page